Disclaimer Scream Here
| Resepi Biskut Famous Amos/oatmeal Crunchy Cookies yang sangat rangup dan sedap..
Tuesday, 6 May 2014 | 20:22 | 0 comments
Assalammualaikum..
Hari ni nak share resepi biskut Famous Amos yang sangat sedap dan rangup..Resepi amek dari blog Citarasawan..mekasih sangat2 pada kak wan yang sudi share resepi yang sangat best..mekasih bebanyak..hanya Allah yang membalasnya..bermula daripada anakku mukhriz suka makan..akhirnya dah terjebak buat jualan cookies ni sebab bila ramai dah rasa..semua kata sedap dan suruh aku jual..Aku share resepi kat sini sebab kawan2 mintak resepi ni..aku ckp aku pun amek kat blog citarasawan..gerenti sedap..tak rugi mencubanya.. Sumber : resepicitarasawan.blogspot.com Bahan A 250gm mentega 220gm gula pasir - (kurangkan 100gm) 200gm gula perang 2 biji telur 1 tsp vanila Bahan B 250gm tepung red rose 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil serbuk penaik 1 sudu kecil garam halus Bahan C 200gm oatmeal (aku buat 150gm oatmeal dan 50gm nestum) 200gm chocolate chips 100gm chocolate masakan - dicincang kasar(aku letak 2tbsp serbuk koko) 100gm almond nibs - dibakar 50gm walnuts - dibakar Cara-cara : 1. Bahan A, pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu dan vanila. Putar hingga bergaul rata. 2. Ayak bahan B didalam mangkuk, kemudian satukan bersama bahan C, gaul hingga rata. Kemudian gaulkan dengan bahan A hingga menjadi doh. 3. Sudukan ke dalam loyang pembakar yang telah digris terlebih dahulu. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga masak.(aku bakar suhu 150C selama 30 minit).. *** biskut agak manis, boleh kurangkan gula mengikut citarasa Labels: Biskut |