RASA SAYANG
Disclaimer


Perkhidmatan tempahan disediakan.Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, Sila hubungi:

Whatsapp:017-6386256(jamiah)
Facebook:Jamiah Tulisman



Story Owner facebook
Scream Here





Menu-Menu Berbuka dan 7 Resepi....
Thursday, 10 July 2014 | 09:10 | 0 comments
Assalammualaikum..

Baru berkesempatan nak share menu berbuka..memang terlalu sibuk menyiapkan tempahan biskut..balik sekolah..selepas zuhur dah bersilat ke dapur..seawal jam 3.30 atau jam 4 petang dah mula memasak..yang penting memasak menu kegemaran anak2 dan suami..kita ni sebagai ibu tak mengapa..makan simple2 pun dah cukup..tapi kesian kat anak2 yang belajar berpuasa..kena masak sedap2 untuk buka selera mereka..

Bila dah siap jek menu berbuka..terus buat adunan biskut..tapi tak terus bakar masa tu..siapkan dulu adunan dan malam pukul 9 malam baru aku membaking..jadi tak lah kelam kabut..Semoga Allah beri aku kesihatan yang baik sepanjang bulan Ramadhan ini supaya dapat memasak untuk keluarga,menyiapkan tempahan biskut dan bersolat terawih..cuma itu lah tak dapat ambil tempahan kek walau ramai yang ingin menempahnya..memang tak larat dah..huhuuuu..jam 1 pagi baru lah masuk tidur dan 4 pagi dah bangun pula untuk siapkan sahur pulak..macam tu lah jadi isteri dan ibu..penat..tapi ada ganjarannya kan..InsyaAllah..

Hari ni berkongsi beberapa menu berbuka..mana lah tahu tengok2 menu2 ni ada idea nanti nak masak apa waktu berbuka..tak de lah spesel sangat menu2 ni..cuma nak berkongsi idea aje tau..hehehee.



LAKSA BASAH GORENG



Resepi :Laksa Basah Goreng
Sumber: sendiri punya..(boleh tambah2 ikut tekak sendiri)

1 paket laksa basah
4 biji bawang merah@1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu makan cili kisar
3 sudu makan sos cili
4 sudu makan kicap
2 sudu makan udang kering-ditumbuk
300 gm isi ayam - dihiris kecil
150 gm udang segar @sotong-
1 pokok sawi -dipotong
200gm kubis - dihirs
2 cawan air
3 sudu makan minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Cara :
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar.Masukkan cili kisar dan udang kering sehingga wangi.
2.Masukkan ayam,udang dan sotong.Masukkan kicap pekat dan sos cili.Kacau rata.
3.Tambahkan air dan kacau.Sesuaikan rasa garam dan gula.
4. Masukkan laksa basah,sawi dan kubis.
5.Kacau rata dan hidangkan.
yg atas ni kali kedua aku buat..tapi aku kurangkan cili kering..

 
ini laksa basah yg aku guna

BUBUR KACANG DURIAN


Resepi :Bubur kacang durian
  Sumber : Sinar Kehidupanku.blogspot

Bahan-Bahan
  • 2 cawan kacang hijau - rendam 1 jam
  • Air secukupnya utk merebus kcng hijau
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cwn santan cair
  • 1 ketul gula melaka - aku tak letak
  • 1/2 cawan gula pasir - 1 cawan
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 helai daun pandan - belah dan simpul
  • 1 sudu kecil garam
  • Isi durian secukupnya.
Cara-Cara
  1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
  2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
  3. Masukkan pula gula melaka yg di racik. (aku tak letak gula melaka)..Kacau hingga gula larut dan sebati.
  4. Masukkan isi durian....masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
  5. Setelah siap bolehlah di hidangkan.



PUDING PEACH




Puding Peach 
Resepi :Anjung Norry

Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gram)
600 ml air putih
250gram gula
1 tin susu cair (400ml)
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
pewarna merah
1 tin kecil peach dalam syrup


Cara-cara


1.Masakkan agar-agar bersama 600 ml air
2. Bila menggelagak, masukkan gula hingga larut
3. Selepas itu masukkan susu, perlahankan api
4. Untuk lapisan kedua, singkan lebih kurang 1/5 daripada agar yang dimasak tadi(letakkan dalam periuk berlainan) diwarnakan dengan pewarna merah
5. Pukul telur, masukkan tepung kastard dan sedikit sahaja air, dalam 10 ml, masukkan ke dalam larutan 4/5 agar-agar yang tinggal tadi , kacau hingga sebati. Susun buah peach dalam bekas, tuangkan adunan pertama.Tunggu hingga beku
6.Apabila lapisan pertama sudah beku, tuangkan adunan kedua 1/5 agar-agar yang telah diwarnakan merah.
7. boleh dihidangkan apabila sudah beku ...:)



  
GARLIC FINGER BREAD DAN SUP CENDAWAN


gebu betul roti ni tau....sedap sgt..

BASIC BREAD RECIPE
Resepi: Puan Roshayati Johari 

Bahan A
500g tepung roti
100g gula
1 sk garam- aku tak letak
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional - tak letak
1 sk bread improver- optional - aku letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine
Bahan D
Gula kasar utk tabur- *tak letak


Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.



GARLIC SPREAD
sumber: izah daut

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar 

Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

CARA UNTUK FINGER GARLIC BREAD: (Cara izah daut dan aku pun buat sama)

Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.(tapi sblm gulung aku sapukan jugak garlic spread tu kat doh yg dicanai tu)..

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu  garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. 
bahagian dalam roti ni aku letak garlic spread tu..bila makan rasa lagi sedapppppp...


SPAGGETHI AGLIO OLIO




Resepi :Spagetthi Aglio Olio 
Sumber :sendiri (hentam jek janji sedapppp)

Bahan2:
1 bungkus spagetthi (kalau x masak byk..buat le separuh jek)
300 gm ayam- dipotong kecil
100 gm sotong-dipotong
udang/kupang-ikut suka
1 biji bawang besar holland-dipotong dadu
5 biji bawang putih- dicincang2 halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh lada hitam biji-ditumbuk kasar
1 sudu besar serbuk cili/cili kering yg digunting halus/cili flakes
garam secukup rasa

 Cara2nya:

1. rebus spagethi hingga lembut dan toskan.
2. panaskan minyak dan tumis bwg besar dan bwg putih hingga wangi.
3. Masukkan ayam,sotong dan kacau rata.
4.Masukkan lada hitam tumbuk dan garam..kacau lagi
5.Masukkan  spagetthi,serbuklada hitam,cili kering/cili flakes.
6.Kacau rata dan angkat.


 MIHUN GORENG

Resepi :Mihun Goreng
Sumber Resepi :Chef Hanieliza (senangnya memasak mi,mihun &Kuetiau)

Bahan2:
1 paket mihun (rendam dan toskan)
10 tangkai cili kering-dikisar
2 bj bwg merah -dikisar 
3 ulas bwg putih
200 gm isi ayam-dihiris nipis
100 gm udang
250 gm kubis-diracik
1 batang pokok sawi -dipotong
1 cwn tauge
1/2 cwn air
3 sudu mkn minyak
garam dan gula secukup rasa.

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi
2. Masukkan isi ayam, udang dan kacau rata.
3.Apabila isi ayam dan udang masak, masukkan garam dan air.Biar didih sekejap.
4.Masukkan kubis dan ihun.Kacau rata hingga sebati.
5. Apabila mihun lembut,masukkan sawi dan tauge.Gaul rata.
6. Semasa hidang tabur daun sup, daun bawang dan hirisan telur dadar.


CEKODOK PISANG KEMBUNG






Resepi:  Cekodok pisang kembung

 Sumber resepi : kakbesah@myr

Bahan-bahan ( 2 piring penuh )

  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1 cawan gula pasir @ gula castor (aku  kurangkan gula 3/4 cawan)
  • 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu besar)
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung ( boleh ganti dgn 1 sudu susu pekat)
  • 1/2 sudu kecik garam 
Cara2
  1. dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
  2. ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
  3. panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.

Labels:



Old things | New things