Disclaimer Scream Here
| Congo Bar..sangat sedap dan mudah...
Tuesday, 4 March 2014 | 19:22 | 4 comments
Assalammualaikum dan salam sayang..
Walaupun rasa penat balik dari sekolah dan memasak untuk keluarga..tapi aku sempat juga menyiapkan tempahan ..balik sekolah..mandi..pastu dah bersiap kedapur...mengemas rumah kejap..pastu sarung apron..memasak ler...sambil masak mkn mlm..aku selit2kan le buat biskut atau kek yang ditempah...huh!! penat..tapi entahlah..mungkin sebab minat..aku suka jek..heheh..
Congo bar ni memang mewah dengan rasa coklat chip dan badam..sedapppp sangat..kalau nak buat door gift untuk majlis2 keramaian pun boleh..Resepi amek dari blog sahabatku..Zila forever..aku guna mixer sebab senang nak sebatikan gula dengan mentega tu..tapi aku mixer sekejap jek..guna speed paling slow jek..bila dah agak2 rata adunan tu..masukkan telur dan pukul sekejap jek..senang kan..pastu sukatan gula aku kurangkan lagi..sebab memula buat sangat manis..kwn2 kata pun manis..jadi utk kali kedua buat aku kurangkan sukatan..tak terlampau manis sgt dah.hehe..pastu atas congo bar tu aku taburkan badam hiris dan hiaskan dengan coklat cair...jom semak resepi...
Congo Bars
Ingredients
2¾ cups all-purpose flour (lebih kurang 315gm)
2½ teaspoons baking powder
½ teaspoon salt
200 grams butter - softened in room temperature
320 grams light brown sugar (manis sgt ni..aku kurangkan 220 gm jek)
3 eggs (gred B)
1 teaspoon vanilla essence
325 grams chocolate chips (aku letak 300 gm jek)
1 cup chopped pecans/walnuts/almonds (aku guna 50gm hirisan badam, 50gm badam cincang dan 1/2 cwn walnut)
Methods
1. Sift flour, baking powder and salt in bowl and put aside.
2. In another bowl, mix brown sugar with butter until dissolve.
3. Put egg one by one and mix well. Put vanilla essence.
4. Pour sifted mixture of flour, baking powder and salt and mix it well.
5. Put chocolate chips and nuts and mix it well.
6. Pour the mixture into buttered tray, layered with grease paper.
7. Bake in pre-heat oven at 180 degree Celsius for 20 – 30 minutes.
8. Cut it to equal square size bars.
Labels: kek |