Disclaimer Scream Here
| Kelas Swiss Roll Bercoklat...
Sunday, 15 June 2014 | 08:01 | 0 comments
Salam sayang..
Alhamdullilah..akhirnya dapat jugak aku join kelas Swiss roll bercoklat..memang teringin sangat nak buat sendiri swiss roll..sebelum ni pernah mencuba buat swiss roll guna resepi kawan..tapi swiss roll yang biasa2 jek..bila tengok swiss roll yang kawan aku share kat FB..rasa geram sangat tengok swiss roll tu.. gebu dan montok jek..heheeee..pulak tu ada mcm2 jenis coklat dalam swiss roll tu..memang buat air liur aku meleleh betul..
aku pun pujuk le kawan aku suruh bukak kelas (tempat sama aku belajar kek dan roti)...sebab aku nak belajar..nak menjual tak lah sangat..tapi nak tahu resepi, teknik dan cara menggulung swiss roll yang betul dan kemas..tu yg paling mustahak..kebetulan aku kat JB masa tu..so mcm biasa.. ayah aku le yg hantar aku pegi kelas ni..hehehee... Rupanya bukan senang tau..kalau tengok resepi jek tak mungkin boleh buat dengan betul swiss roll ni..kena tengok depan mata tau.. so..kita faham teknik dan langkah yang betul semasa mengadun, membakar dan menggulung..
setiap satu jenis swiss roll ni..resepi tak sama..resepi berlainan..telur yang digunakan untuk satu swiss roll ni ada yang guna 8, 10 dan12 biji telur..hmmm..banyakkan..sebab tu gebu dan montok jek swiss roll ni..hehee..
Sape2 nak order swiss roll ni..boleh ler order dengan aku ye..heheee... Labels: menambah ilmu dan kemahiran |