RASA SAYANG
Disclaimer


Perkhidmatan tempahan disediakan.Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, Sila hubungi:

Whatsapp:017-6386256(jamiah)
Facebook:Jamiah Tulisman



Story Owner facebook
Scream Here





Terima kasih tetamu yang datang....Menu Hidangan dan Resepi...
Tuesday, 19 August 2014 | 21:14 | 1 comments
Assalammualaikum..salam sayang..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin...

Lama betul tak mengadap laptop..nak buka blog tak sempat jek..sebab sibuk dengan kerja, menyiapkan tempahan kek dan rutin harian kerja2 rumah..kesempatan ini nak mengucapkan selamat Hari Raya buat sahabat2ku..(rasanya belum terlewat sebab masih di bulan Syawal..heheheh)..dan maaf zahir batin..andai ada terkasar bahasa,tersilap kata dan menyinggung perasaan..halalkan makan minum..

Terima kasih kepada tetamu yang sudi datang ke rumah..terharu sangat2 yang sudi bertandang ke rumah dan menjamah juadah yang disediakan..semoga mereka berpuas hati dengan layanan dan hidangan yang disediakan..ampun dan maaf jika ada yang terkurang..

Tetamu pertama datang ke rumah aku adalah sahabat ku dari JB..menu yang aku sediakan adalah nasi lemon (ada resepi dalam entri sebelum ni), ayam masak lemon,udang masak kari berempah, sayur campur, makaroni chesse..untuk dessert aku sediakan rich koko puding..alhamdullilah sempat semua hidangan disediakan..dalam jam 2 petang sahabatku sampai bersama keluarganya..
 




Nasi lemon
live dari periuk nasi..hehhehe
untuk resepi nasi lemon..disini..
Ayam  lemon


live dari kuali..hikhikhik

Resepi Ayam lemon
Sumber : Chef Sabri
 Bahan A
4 keping dada ayam - belah bahagian yang tebal tapi jangan putus (aku guna sekor ayam)
1 tbsp sos lada hitam
1 tbsp sos plum
1/2 tbsp gula
1 biji kuning telur
1/2 biji parutan kulit lemon
2 tbsp tepung kastard
1 1/2 tbsp tepung ubi kayu
1/2 tsp minyak bijan
1/2 tsp perencah pati ayam
sedikit garam
(bahan2 di atas aku gandakan sukatan sebab ayam sekor)
Bahan B ( Dicampurkan ) Boleh Digandakan adunan ini
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 tsp biji bijan

Bahan untuk sos
6 ulas bawang putih - dicincang
4 ulas bawang merah - dicincang
1 inci halia - dicincang
3 batang serai - dihiris halus (aku tambah)
3 sudu besar lada kering yang dikisar (aku tambah)
3 sudu besar sos cili (aku tambah)
4 - 4 1/2 tbsp jus lemon -boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing²
3 - 3 1/2 tbsp sos plum - mengikut citarasa masing². Jika suka boleh bubuh 4 tbsp
2 tbsp sos tiram
1 1/2 cawan air
1 biji lemon - aku hiris2 kasar (yg ni jugak aku tambah)
Gula
Garam secukup rasa
(bahan2 atas boleh gandakan ikut kuantiti ayam yang dimasak)
Bahan lain
Sedikit tepung jagung + sedikit air untuk pemekat
1/2 biji lemon - dihiris nipis
Minyak

cara-cara

  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap selama 30 minit - 1 jam.
  2. Kemudian saluti ayam dengan bahan-bahan B dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Sementara itu bolehlah sediakan sosnya.. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah,bawang putih,halia,serai hingga wangi. Masukan pula lada kisar dan tumis hingga garing.Tambahkan air dan kacau rata.
  4. Masukkan bahan-bahan sos selebihnya dan biarkan hingga ianya mendidih.Jika ingin lebih berkuah,tambahkan air mengikut citarasa sendiri.
  5. Tambahkan bancuhan tepung jagung, gula dan garam secukup rasa.
  6. Didihkan seketika dan masukkan hirisan lemon. Kacau rata dan bolehlah ditutupkan api.
  7. Tuangkan di atas ayam goreng tadi yang telah dipotong dan disusun di atas pinggan bersama hirisan lemon.


Sayur campur




Resepi Sayur Campur

BAHAN-BAHAN (ikut kuantiti sendiri)
Sayur Brokoli(dipotong ikut citarasa masing)
Kobis bunga (dipotong)
Lobak merah(dipotong)
cendawan shitake (direndam hingga lembut  dan dipotong)
Tauhu jepun(digoreng)
anak jagung(dipotong )
lada benggala merah(dipotong dadu)
isi ayam(dihiris nipis-nipis)
sos Tiram
sedikit tepung jagung -dibancuh sedikit air
 bawang besar (dihiris)
bawang putih(ditumbuk kasar)
minyak masak  utk menumis

CARA-CARA:
1. Kuantiti setiap jenis sayur-sayuran yang digunakan adalah bergantung kepada keperluan hidangan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar sehingga naik bau. Kemudian masukkan isi ayam.Kacau rata.
3. Masukkan sos tiram.Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah mendidih. Sekiranya mahukan kuah yang lebih, bolehlah ditambah air lagi.
4. Bila kuah telah mendidih, masukkan semua sayur-sayuran (masukan sayur yg keras dulu seperti lobak merah) dan lada benggala, diikuti dengan tepung jagung. Kacau rata.
5. Bila sayur-sayuran telah masak, bolehlah ditutup api. (masak sayur-sayuran sekejap sahaja..supaya cantik dan tidak layu)




Udang kari berempah



Resepi : Udang kari berempah

Bahan-bahan dikisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh jintan manis kasar
1/2 sudu teh lada hitam
3 sudu besar lada kering yang telah dikisar

Bahan-bahan tumis:
2 biji bawang merah - dihiris
1 biji bwang putih- dihiris
sedikit halia- dihiris
sedikit halba 
Bahan-bahan lain:
4 sudu besar rempah kari 
1/2 kilo udang sederhana besar
3 biji kentang - dipotong 6
2 batang serai - diketuk
1 biji kelapa - diambil santan
1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
minyak

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. masukkan bahan-bahan tumis.Kacau sehingga naik bau.
2.Masukkan bahan- yang dikisar. Kacau sehingga garing.Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air (jadikan pes).
3.Bila dah garing,masukkan kentang.Masukkan sedikit air dan biar kentang empuk.Kacau supaya tidak hangus.
4.Bila kentang empuk.Masukkan santan.Biar didih sekejap dan masukan serai.Masukkan juga udang.Biar udang masak dan kacau rata.
5.Masukkanair asam jawa dan  garam.Sesuaikan rasa.
6. Bila masak angkat dan boleh dihidangkan.


Makaroni Chesse



Resepi Makaroni Bakar  Cheese
Sumber  : DayangJack@DapurKu SaYang

(resepi ni aku ubah suai sikit)
Bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan

 3 cwn makaroni -direbus dulu dan toskan.
 200gm daging cincang/ayam cincang

4 batang sosej -dipotong kecil2
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)- aku guna bwg bombay

1 botol kecil sos spagetti - aku  guna Kimball
sedikit lada kering yg dikisar - aku tambah (utk rasa sedikit pedas)
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit garam
  1 kiub kiub ayam
1 sudu besar mentega/minyak biasa
cendawan butang - hiris nipis (jika suka)

Sos Putih :
2 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
sedikit garam dan gula

lain-lain : keju parut dan oregano
mozarella cheese


Cara-cara :

  1. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukan lada kering yang dikisar dan tumis sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan daging/ayam cincang, sosej dan kacau hingga airnya kering. 
  3. Barulah dimasukkan sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam,kiub ayam,cendawan butang dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
  4. Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata.
  5. Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
  7. Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
  8. Taburkan keju parut dan oregano.
  9. Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.

Puding Rich Koko


puding rich koko yang sangat sedap......
Resepi : Puding Rich Koko
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan (CMG)

BAHAN-BAHAN PUDDING :-)
4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam (mat tak letak)
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk agar-agar
3 camca besar mentega

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
1 tin buah2 cocktail, asingkan jus dan isinya
1 tin sus sejat "IDEAL" (aku guna F&N)
Sedikit ceri merah (x letak)



CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau tanpa henti. Bila bancuhan menjadi pekat, matikan api dan masukkan mentega, kacau rata dan tuang dalam acuan pilihan. Biar beku.
  2. Keluarkan rich cocoa pudding tadi dan isi dalam bekas sesuai. Masukkan juga isi buah2an cocktail tadi, susu sejat dan sedikit jus dari buah2 tadi. Sesuaikan tahap kemanisannya. Sejukkan dalam peti sejuk atau letak air batu.
  3. Hidangkan sejuk sebagai pencuci mulut.....(memang sangat sedap..)

Labels:



Old things | New things