Disclaimer Scream Here
| Terima Kasih tetamu yang datang...Menu hidangan dan resepi...
Wednesday, 27 August 2014 | 00:05 | 0 comments
Salam sayang...
Aku sediakan menu yang ringkas dan tidak terlalu berat..(ekehkehhh..ye ke tak berat??)..heheheh...Mereka datang selepas waktu maghrib..jadi aku sediakan makaroni bakar cheese, mushroom soup, garlic bread, kek coklat super moist dan kek karamel coklat..tak habis aku tapaukan mereka bawa balik makanan tu..sebab byk gak aku masak..sebab aku ingat mereka datang bawa family..rupa2nya datang single2..tak bawa family..hehehee.. InsyaAllah jika ada rezeki dan pjg umur bolehlah berjumpa lagi..
Resepi:Makaroni Cheese yang sedaaaapppppp Bahan2: (Makaroni) 400gm makaroni (aku guna 1 bungkus makaroni jenama kimball) - direbus hingga lembut dan toskan. 1 ketul daging/ayam cincang Ramly 4 batang sosej daging/ayam 1 botol sos spaggethi Kimball -biasa aku guna 2 botol sos (lebih banyak lebih sedap) cendawan butang dlm tin - dihiris (kuantiti ikut suka) 1 labu bawang besar - dipotong dadu 3@4 sudu besar sos cili 1 kiub ayam 1 sudu makan serbuk lada sulah/lada hitam -jika suka sedikit oregano Cara: 1.Panaskan minyak.Tumis bawang besar dan masukkan daging cincang.Kacau rata.Masukkan sedikit air dan biar masak sekejap. 2.Masukkan sosej dan cendawan.Tuang sos spaggeti Kimball dan kacau rata.Masukkan sos cili,kiub ayam, oregano dan garam. 3.Masukkan makaroni.Kacau rata dan sesuaikan rasa..ketepikan.. bahan2 sos putih (mesti ada..kalau tak de x sedap) 1/2 ketul cheddar chesse @4 keping slice chesse 500ml susu segar 2 sudu besar tpg gandum 2 sudu besar mentega Cara: Panaskan butter.Bila dah cair masukkan tepung.Kacau rata. Masukkan susu cair.Kacau rata.Masukkan serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata dan masukkan 1/2 ketul cheddar chesse. Kacau perlahan-lahan hingga pekat.Angkat dan ketepikan. Cara bakar makaroni: Tuang makaroni kedalam bekas tahan panas atau bekas aluminium.Ratakan makaroni. Curahkan sos putih atas makaroni tadi.(kalau nak buat lapis2 pun boleh). Kalau nak lapis2 tuang makaroni..ratakan..pastu sos putih..ratakan..pastu makaroni..atas sekali sos putih dan tabur mozarella...dan boleh taburkan oregano. Bakar 180 c selama 40 minit atau hingga masak.
Resepi Kek Karamel Coklat yang sangat sedap.... Bahan2: (untuk loyang 8") Untuk gula hangus: 2 sudu besar gula pasir (masukkan dlm loyang..ratakan supaya rata di dasar loyang.Panaskan sehingga warna keemasan. Bila gula dah cair ketepikan..bila gula sejuk akan bunyi macam kaca pecah..ketepikan Bahan puding: 1 cawan susu cair 1/2 cawan air 1/3 susu pekat 2 keping roti gardenia 3 biji kuning telur 1 biji telur 1 tsp esen vanila Cara:Blend roti,susu cai,.air dan susu pekat hingga roti hancur.Tuang dalam bekas..Campurkan dengan telur dan esen. Kacau-kacau manja.Jgn pukul nanti puding karamel jadi lubang2.Tapiskan kedalam gula tadi. Kukus puding sehingga masak.Sebelum kukus tutup loyang dengan aluminium foil untuk elakkan air menitis ke dalam puding. *sementara puding masak kita sediakan bahan kek coklat. Bahan kek coklat super moist: Bahan A: 150 gm susu pekat manis 200 gm gula pasir 400ml susu cair 100gm serbuk koko 250ml minyak Cara:masak susu pekat,gula,serbuk koko,susu cair dlam periuk.Kacau rata.Masak sehingga gula hancur saja.Bila dah suam2 kuku masukan minyak.Ketepikan Bahan B: 4 biji telur gred A Cara:Putar telur hingga kembang Bahan C: 150gm tepung gandum 1tsp soda bikarbonat 1tsp baking powder (ayak semua bahan di atas) Masukkan bahan A ke dalam bahan B berselang seli dengan Bahan C..putar perlahan-lahan dengan mixer. Bila puding dah masak..angkat..Masukkan adunan kek coklat ke dalam puding tadi..pastikan puding tidak berair..jika berair lapkan dengan tisu dan carik2kan sikit atas puding tu dengan garfu supaya kek coklat melekat dengan puding. Kukus semula kek karamel coklat dan tutup dengan aluminium foil. Kukus selama 50 minit atau hingga kek masak.Bila masak angkat dan sejukkan.Biar betul2 sejuk baru terbalikkan.
Kek Coklat Super Moist
Resepi kek coklat super moist ni guna resepi kat atas tu..hehhehe..toping je dengan ganache.. Resepi toping Coklat Ganache: 250 gm UHT Whipping Cream 500gm cooking coklat -lagi sedap guna Berly's Dark Coklat Compound 1 sudu besar butter-untuk ganache yg berkilat. Cara:Panaskan UHT Whipping Cream sehingga panas..Bila dah panas,matikan api dan masukkan coklat &butter.Kacau sehingga coklat betul2 cair dan sebati.Bila dah sebati,sejukkan seketika supaya ianya menjadi sikit pekat kemudian siram atas kek. Hias ikut suka.
Labels: lain-lain resepi |