Disclaimer Scream Here
| Resepi roti Gebussssss
Monday, 30 December 2013 | 09:13 | 15 comments
Ok lah.. jom kita tengok bahan-bahan dan langkah-langkah nak buat roti ni.. Resepi Roti Gebusss: Sumber : Kelas Roti Bahan-Bahan : 500g Tepung roti 100g Gula Kastor/gula pasir halus 11g Yis kering (aku guna jenama Saf Instant) 1 sudu teh Bread Improver 100g Marjerin/butter/shortening - aku guna marjerin Sri Pelangi 1 biji Telur ( aku guna Gred A) * 2 sudu besar susu pekat manis * Air dari peti sejuk - dicampur bahan bertanda * = 315g - tidak boleh kurang ye. *memula letak telur,pastu susu pekat manis, pastu baru masukkan air dan timbang sehingga dapat 315g tu).. Kaedah 1 - Bread Crumb (uli tangan) 1. Satukan tepung, gula, yis, bread improver. 2. Uli sebati 3. Masukkan cecair (susu pekat, telur & air sejuk=315g) 4. Uli selama 10 minit @elastik, masukkan marjerin. 5. Biarkan sekejap selama 5 minit. 6. Sambung uli selama 10 minit. 7. Biarkan sekejap selama 5 minit. 8. Uli lagi..Selepas itu keluarkan atas papan banting dan tumbuk-tumbukkan doh seberapa byk yg boleh. 9. Timbang 45/50g dan biar selama 10 minit. 10. Sapukan loyang dengan marjerin. 11. Selepas itu bentukkan mengikut kreativiti anda. 12. Perap selama 45 minit atau bergantung kepada cuaca dan keaktifan yis. 13. Sebelum bakar sembur je dengan air. 14. Bakar 180 C selama 10 minit. Oven kecil disarankan 200 C masa 15 minit menggunakan api atas bawah. 15. Sapukan marjerin semasa roti masih panas. Kaedah 2 : Bread Maker 1. Masukkan semua bahan cecair. 2. Masukkan gula, yis, bread improver. 3. Masukkan tepung. 4. Masukkan marjerin. 5. Tekan setting "Dough" sehingga mesin berhenti. 6. Selepas itu ikuti langkah no 8 sehingga 15 pada cara-cara penyediaan kaedah bread crumb. Kaedah 3 : Mixer (aku guna kaedah ni) 1. Masukkan tepung, yis, gula dan bread improver. 2. Masukkan bahan cecair (susu pekat, telur dan air sejuk=315g).Mix adunan dalam 15 minit. 3. Masukkan marjerin dan mix lagi sehingga adunan menjadi lembut. (kalau kita tarik mcm roti canai-tak putus-lebih kurang 10-15 minit lagi). 4. Selepas itu ikuti langkah no 8-15 (lihat pada kaedah Bread Crumb).. *aku banting roti, tumbuk-tumbuk,banting roti,tumbuk-tumbuk..ulang-ulang banyak kali gak aku buat..aku tumbuk guna tangan tau bukan kaki..heheh... * aku guna penimbang digital kerana pembuat roti perlu timbangan yang tepat.
Contoh Timbangan bg doh asas roti naik: 1. Aneka mini bun - boleh buat roti tuna, pizza, sosej, kacang,floss - timbang 33g, 45 atau 50g 2. Aneka roti naik (susun dlm loyang 8' @20cm bertangkai - timbang 45g=9 biji - 33g = 12 biji.. Selamat mencuba Labels: roti |